Wie is verantwoordelijk voor het klimaat: grote bedrijven als Shell of ook de burger?

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches van en interviews van Shell, ploegden beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms of buurmannen tijdens gesprekken over klimaatverandering. Wat kunnen we doen om het tij te keren?

In ‘De zaak Shell’ komen al deze stemmen samen: van de twijfelende burger tot het door aandeelhouders gestuurde bedrijf en van de machteloze overheid tot de verslaafde consument. Verschillende perspectieven waarbij de centrale vraag is: wie is er in dit klimaatdrama eigenlijk verantwoordelijk voor wat?

Jaap Spijkers genomineerd voor theaterprijs

Jaap Spijkers is voor zijn rol in deze voorstelling genomineerd de ARLECCHINO 2020 & 2021: dé prijs voor meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol. De jury schreef: "Hoezeer je je ook hebt voorgenomen om het oneens met hem te zijn, met zijn innemende spel pakt Jaap Spijkers als CEO van Shell elke toeschouwer genadeloos in. Spijkers speelt hem vervaarlijk meerduidig: lange tijd lijkt hij vooral zachtaardig en begripvol, maar onverwacht komt hij indringend en scherp uit de hoek. Dat zorgt voor een uiterst verwarrende, bij vlagen zelfs ronduit verontrustende kijkervaring."

Recensies

De Volkskrant ★★★★★
"Een groot, beladen onderwerp toegankelijk gemaakt: 'De zaak Shell' doet het."

NRC ★★★★★
"Nuyens en De Wit maken haarfijn inzichtelijk hoe de klimaatcrisis op dit moment vooral een verantwoordelijkheidscrisis is."

Theaterkrant
"'De zaak Shell' is een belangrijke voorstelling die door iedereen gezien moet worden, al is het maar om een beetje hoop te houden of te krijgen."

Bestel Niet te missen makers met korting

Wanneer u direct voor vijf voorstellingen uit de Niet te missen makers-serie kiest, betaalt u slechts € 10 per kaart! Bekijk hier welke voorstellingen er allemaal in de serie Niet te missen makers vallen of bestel direct via deze link. Op de bestelpagina vinkt u vervolgens de vijf voorstellingen van uw keuze aan. Zodra u de vijfde voorstelling heeft geselecteerd, kunt u doorgaan naar betalen. De kortingsprijs wordt dan automatisch berekend.

Corona informatie

Het Park volgt de richtlijnen en voorschriften van het RIVM die op het moment dat de voorstelling plaats vindt, van toepassing zijn. Twee dagen voorafgaande aan de voorstelling ontvangt u een servicemail met de meest recente informatie. Wilt u meer informatie over hoe Het Park omgaat met COVID-19, dan kunt u op onze corona-informatiepagina terecht.

Zitplaats

Placering vindt plaats volgens de coronarichtlijnen die van toepassing zijn op de datum dat de voorstelling plaats vindt. Dit kan zijn in een sectiezaal, een ongeplaceerde zaal (zonder rij- en stoelnummers) of een geplaceerde zaal.