In verband met ziekte bij de cast is deze voorstelling op 5 april geannuleerd én wordt helaas niet meer ingehaald. Bezoekers zijn per e-mail op de hoogte gebracht.

Legendarische toneelmarathon van 'Leedvermaak', 'Rijgdraad' en 'Simon' voor het eerst in Nederland te zien

Regisseur Eric de Vroedt en een cast van geweldige acteurs brengen de legendarische theaterstukken 'Leedvermaak' (1982), 'Rijgdraad' (1995) en 'Simon' (2001) van een van ’s lands meest gelauwerde toneelschrijvers: Judith Hertzberg. De Leedvermaak trilogie is een lichtvoetig, wrang en ontroerend familieverhaal, en laat zien hoe onverwerkte trauma’s generaties lang kunnen doorwerken. Herzberg heeft dat meesterlijk en herkenbaar opgeschreven in achteloos lijkende, luchtige en tintelende dialogen. 

Het lief en leed van een ‘gewone’ Nederlandse familie 

Het begint in 1972 met een uitbundig bruiloftsfeest. Lea trouwt voor de derde keer, met Nico. Gedurende dertig jaar volg je hun levens en die van hun ouders, hun kinderen en hun vrienden. Mensen verbinden zich en gaan weer uit elkaar. Kinderen worden geboren, ouderen gaan dood. Trauma’s worden opgerakeld en weer diep weggestopt. Drie decennia volg je het lief en leed van deze ‘gewone’ Nederlandse familie. 

Voor het eerst in Nederland

Nooit eerder werden de drie stukken in ons land op één avond vertoond. Leedvermaak was een echte theaterhit. Rijgdraad werd geschreven in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, ter gelegenheid van vijftig jaar bevrijding. Het derde deel van de trilogie, Simon, beleeft zijn Nederlandse première bij Het Nationale Theater. Regisseur Eric de Vroedt, veertien topacteurs en zes livemusici tekenen voor een toneelmarathon van 4,5 uur met livemuziek en twee pauzes.

New European Ensemble

Voor de Leedvermaak trilogie werkt Het Nationale Theater voor het eerst samen met de musici van het New European Ensemble, die de nieuw gecomponeerde muziek van Florentijn Boddendijk en Remco de Jong tot leven wekken op het toneel.