Tien jaar Junior Ballet Company

Dit seizoen viert de Junior Company van Het Nationale Ballet haar tienjarig jubileum én dat van artistiek coördinator Ernst Meisner met een extra feestelijk tourneeprogramma. Dit omvat drie geheel nieuwe creaties plus een werk dat voor het eerst door de Junioren wordt gedanst, én 'Valse Fantaisie', een even lichtvoetig als veeleisend klassiek-romantisch juweel van meesterchoreograaf George Balanchine.

Speciaal voor dit jubileumprogramma creëert de Brits-Kameroense choreograaf Joseph Toonga zijn eerste werk voor de Junioren. Toonga is afkomstig uit de hiphopscene, maar maakte inmiddels ook choreografieën voor vooraanstaande eigentijdse dansgroepen, de Royal Ballet School en The Royal Ballet. Zijn producties kenmerken zich niet alleen door een heel eigen stijl, maar ook door de persoonlijke verhalen die hij erin verwerkt.

Van Krzysztof Pastor, directeur van het Nationale Ballet van Polen en voormalig danser en vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, neemt de Junior Company 'Toccata' op het repertoire. Een atletisch werk, waarin de Junioren hun veelzijdige talent kunnen etaleren.

Openbare les voor de voorstelling

Voor de voorstelling is er een openbare les waarbij iedereen welkom is. Deze is van 18.30 uur t/m 19.00 uur. Tijdens een openbare balletles ziet u de dansers zich opwarmen. Dit is noodzakelijk zodat het lichaam optimaal kan presteren tijdens de voorstelling. Voor veel mensen is deze openbare barre een eerste kennismaking met de basisprincipes van klassiek ballet. Een uniek kijkje in de keuken van de dansers!

Bij de meet & greet ontmoet u een danser. Heeft u een prangende vraag of wil u met de danser op de foto, dat kan!

Recensies

Volkskrant ★★★★ - ''Jonge dansers als Bo-Ann Zehl, Poppi Eccleston, Francesco Venturi en Robin Park laten zien dat ze zowel klassiek als modern werk beheersen. Ze zijn klaar voor het grote ensemble. Indrukwekkend, de sprongen die jonge balletdansers maken in hun twee jaar bij de Junior Company van Het Nationale Ballet.''

Parool - ''In de tien jaar van haar bestaan heeft de Junior Company van Het Nationale Ballet zich ontwikkeld tot een ware kweekvijver voor talent.''

Theaterkrant - ''Het niveau van de jongste lichting juniordansers ligt wéér hoger (…)''