De boeken van Madelon Szèkely-Lulofs nu in Het Park

Na het succes van 'De Tolk van Java' en 'Lichter dan ik' volgt opnieuw een voorstelling die de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië toont. Gebaseerd op de in die tijd scandaleuze romans 'Rubber' (1931) en 'Koelie' (1932) van Madelon Székely-Lulofs, een schrijfster die haar tijd ver vooruit was, duikt 'Gelukzoekers op Sumatra' in een vaak geromantiseerd verleden. Een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom, die vandaag de dag zijn sporen nog altijd nalaat.

Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar haar geluk beproeven op de plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah hier werken, gelokt door valse beloftes. Al snel blijken zij als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking. Aanvankelijk gaan de rubberprijzen skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de prijzen instorten. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd – het begin van de  grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is – volgt onherroepelijk het verval op de plantage. Uiteindelijk blijkt iedereen bedrogen uit te komen.

Let op deze voorstelling bevat stroboscopische effecten voor ongeveer 2 minuten. 

Recensies

Telegraaf ★★★★
"De verstikkende hitte, het belemmerde niet, knap hoe dat haast voelbaar wordt"

Trouw ★★★
"Mooie beklemmende sfeer"

Theaterkrant
"Indringende krachtige voorstelling"

Bestel de Toneelserie met korting

Wanneer u direct de gehele Toneelserie boekt, krijgt u tot 25% korting! Bekijk hier welke voorstellingen er allemaal in de Toneelserie vallen. Of bestel direct alle voorstellingen met 25% korting via deze link.