Tsjechovs 'De meeuw' in sprankelende nieuwe versie

Voorjaar 2022 zetten schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en regisseur Michel Sluysmans hun samenwerking voort in een vernieuwde en sprankelende versie van een van de bekendste stukken uit de toneelliteratuur: Anton Tsjechovs 'De Meeuw'. Wendell Jaspers en Thijs Römer spelen de hoofdrollen in deze ernstige komedie over onvervulde verlangens, getroebleerde familiebanden, opvlammende generatieconflicten, de immer doortikkende tijd en vooral: heel veel liefdesverdriet.

'Een meeuw' speelt zich af in een theaterfamilie. Moeder Arkadina (Jaspers) staat als actrice aan de top van haar roem, maar voelt de hete adem van de jongere generatie in haar nek. Ze heeft een relatie met de sterschrijver Trigorin (Römer), wiens talent kleiner is dan zijn bekendheid doet vermoeden. Arkadina’s zoon Kostja droomt van een carrière als toneelschrijver, zijn vriendinnetje Nina wil actrice worden. Alle personages hopen op een mooier leven. Vergeefs. Want dromen van een ander leven is altijd mooier dan dat leven zelf.

Na de succesvoorstellingen 'Noem het maar liefde' en 'Peachez' (beide in 2019) brengen Pfeijffer en Sluysmans in 2022 met 'Een meeuw' een moderne interpretatie van een van de bekendste toneelklassiekers. 'Een meeuw' wordt een tragikomisch gevecht met de zinloosheid van het bestaan. Een feest van mislukkingen, bevolkt door personages die spijt hebben van het verleden, dromen van de toekomst, maar vergeten te leven in het nu. Smachtende zielen die het geluk net niet binnen handbereik hebben. Het kan niet anders dan dat het publiek zich hierin zal herkennen.

Recensies

Volkskrant ★★★★★

"Een duizelingwekkend spiegelpaleis."

NRC ★★★★

"Prachtige portretten van medemenselijkheid"

De Limburger ★★★★ 

"Spelplezier spat er vanaf"

Trouw ★★★★

"Regisseur Sluysmans brengt vaart en humor in het stuk"

Telegraaf ★★★★

"Ilja Leonard Pfeijffer toont zich een ware romanticus"

Scènes ★★★★

"Droste-effect verleent Tsjechov aangename lichtheid"