Een onmogelijke liefde en een onwaarschijnlijke reis door Europa in oorlogstijd

Baba, kort voor Babuschka, betekent Oma in het Russisch.

Het is 1944 als de Russische oma van acteur Willem Voogd (o.a. bij het grote publiek bekend van Mees Kees en De Proefkeuken) vanuit Odessa in de voormalige Sovjet-Unie op een Duitse trein stapt naar het Westen; de liefde achterna. Wat volgt is een reis van zes maanden, dwars door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via gebombardeerde spoorlijnen, werkkampen en illegale grensovergangen komt ze uiteindelijk aan bij haar liefde in Nederland.

In 2021, bijna tachtig jaar later, legt haar kleinzoon in haar voetsporen dezelfde reis af, van Odessa, tegenwoordig in Oekraïne, naar Velsen, en gaat op ontdekkingstocht naar de vrouw achter Baba. Niet lang daarna valt Poetin Oekraïne binnen en wordt voor de tweede keer de wereld waar Baba vandaan komt bruut veranderd.

De reis van Willem resulteerde eerder in de succesvolle podcast BABA en wordt nu naar het toneel gebracht. Samen met actrice Evgenia Brendes duikt Willem de geschiedenis van zijn oma in en komt achter een heel andere kant van Baba dan hij aanvankelijk dacht. 

Producent Akkers en Velden

Extra leuk: bij deze dinsdagmiddagvoorstellingen is het mogelijk om een luncharrangement bij te boeken! Dit is een heerlijke driegangenlunch voorafgaand aan de voorstelling voor slechts €12,95. De lunch bestaat uit soep, ambachtelijk belegd brood en koffie met gebak.

Recensies 

Theaterkrant - "Voogd draagt het verhaal van zijn oma met een aanstekelijke liefde, wat Baba een warme en sympathieke voorstelling maakt"

Volkskrant - "Voogd en Brendes, beiden charmant en met een onmiskenbare onderlinge chemie, twisten komisch om de regie over het verhaal"