De mens, het blijft een raadselachtig wezen

Want waarom kiest de één voor een carrière als pornoacteur terwijl de ander niet verder komt dan een keertje voorzichtig masturberen bij de nieuwste Wehkamp-gids. En hoe komt het dat het altijd mannen zijn die een baantje als seriemoordenaar ambiëren terwijl alle vrouwen niet verder komen dan een rolletje als slachtoffer? Hoe wordt een mens oorlogsmisdadiger en hoe wordt een mens een vredesengel? Wat is het verschil tussen een clown en een president? Bestaat er goed zonder kwaad? Is zwart mogelijk zonder wit? En wat doen we met al het grijs? Het zijn vragen waarop Manuel een antwoord gaat vinden. In De Zieke Geest. Deel 1 van een nu al legendarisch drieluik. Later volgen nog 'Het Goddelijke Lichaam' en 'De Eenzame Ziel'. Maar dat komt nog. Nu eerst 'De Zieke Geest'. Manuels 18e programma. Eindelijk volwassen!

Recensies

Dagblad van het Noorden ★★★★ - "Hoe hij de schokbestendigheid van het publiek testte en tartte, hele volksstammen voortijdig lawaaierig uit de zaal zag vertrekken, en monter opmerkte dat hij ‘nooit last heeft van veel publiek.’ Natuurlijk: hij is van de polarisatie, de kreten, de tirades met bijtend zoutzuur."

Theaterkrant★★★★"Met die zieke geest is het anderhalf uur heerlijk genieten, grinniken, schateren en besmuikt lachen. Er staat een indrukwekkende Manuel 2.0 op het podium; hij oogt fris, fruitig en energieker dan ooit. Hij is geheelonthouder geworden, dat kan er mede debet aan zijn."

NRC ★★★★"Tere zielen hebben bij Manuel niks te zoeken. Hij stampt graag op tenen en trakteert de bezoekers daarbij uitdagend op een triomfantelijke blik en een sardonische grijns. Tegelijk voel je de ironische onderlaag als hij zich portretteert als de strijder voor het vrije woord."