Wetenschap en fantasie, verstand en verbeelding - allebei horen ze bij het menselijk bestaan, allebei zijn ze nodig om te overleven

Meesterverteller Sadettin Kırmızıyüz schittert in de nieuwe familievoorstelling '1000+1 nacht', een samenwerking van de Toneelmakerij en Sadettin voor iedereen vanaf acht jaar. Ontroerend muziektheater over de kracht van het vertellen van verhalen. Met prachtige oosterse livemuziek, zang en oogstrelende decors.

Layla ligt in het ziekenhuis en slaapt, heel diep. Haar vader vertelt verhalen; vertellingen die hij van vroeger kent. Ze borrelen een voor een in hem op. In Layla’s fantasie komen de verhalen tot leven. Prinsessen bewegen op het ritme van de hartslagmeter, djinns komen tevoorschijn uit een infuus. Terwijl de artsen druk om haar bed dansen, vliegen Layla en haar vader over woestijnen, dwalen met Haroen al-Rasjied en Djafar door de stad en varen met Sinbad. De kille sfeer van het ziekenhuis en de rijk gestoffeerde sprookjeswereld van De Vertellingen van Duizend-en-één- nacht staan soms naast en soms tegenover elkaar. Eén ding is zeker: zonder de deskundigheid van de dokter kan Layla niet beter worden, zonder de liefde en verhalen van haar vader evenmin.

In '1000+1 nacht' dompelt het publiek zich onder in de verrukkelijke, eeuwenoude Vertellingen van Duizend-en-één-nacht, maar wel in een moderne, actuele versie. Daarin worden vragen opgeroepen als: Is iets dat echt is, meer waard dan iets dat in de verbeelding bestaat? Zijn emoties alleen maar stofjes in je hersenen? Kun je praten met iemand die dood is?

Recensies

Volkskrant ★★★★ - "Een slim in elkaar gezet en vooral heerlijk gespeelde ode aan de helende kracht van de verbeelding. Wikkel je bij verdriet in een warme deken én een bont verhaal, benadrukken de makers. En bij paniek en ongeluk is het best troostrijk (even) te geloven dat achter alles een verteller zit."

Theaterkrant - "Een hoogtepunt uit 1000+1 nacht is Denise Aznam. Zij steelt de show met twee humoristische en sympathieke typetjes, timmerman Saif en schoonmaker Dewa. Haar vrolijke speelstijl werkt aanstekelijk op zowel het jonge als het oudere publiek."

NRC ★★★★ -  "De bewering dat we niet zonder verbeelding kunnen, dat verhalen reddend kunnen zijn, komt overtuigend over het voetlicht."