Pay what you want

Deze voorstelling vinden wij zo bijzonder en belangwekkend, dat u een gratis* kaartje mag bestellen. U betaalt alleen € 3,50 voor de garderobe en het pauzedrankje. Na afloop kunt u zelf bepalen wat u de voorstelling waard vond en dat bedrag betalen. Betaling na afloop kan contant of via pin. Heeft u eerder kaarten voor deze voorstelling geboekt, dan heeft u van ons een persoonlijke e-mail ontvangen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u contact opnemen met de servicebalie.

Moet een held altijd moreel onbesproken zijn?

Hoe is het om vrouw, zwart en activist te zijn? Wanneer kom je in opstand? Wanneer offer je je op voor een groter verhaal? Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens verbinden de persoonlijke verhalen van de 9 performers aan thema’s die een grote rol spelen in het leven van Winnie zoals: activisme, onderdrukking, racisme, je plek opeisen, je stem laten horen, vrouw zijn, vrouw zijn en je stem laten horen, vrouw van kleur zijn.

Zo worden kleine menselijke vertellingen verweven met een grote episode uit onze geschiedenis. Het Noord Nederlands Toneel en KVS slaan de handen ineen voor een wervelende en inspirerende voorstelling vol muziek, kracht, hoop en strijdvaardigheid.

Wie was Winnie?

Nomzamo Winnifred Zanyiwe Madikizela (Winnie Mandela, 1936-2018) maakte als jonge sociaal werkster kennis met het verboden ANC waar ze actief werd in de vrouwenbeweging en niet veel later met een van de belangrijkste leiders daarvan, Nelson Mandela. Niet lang na hun huwelijk werd Nelson Mandela tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Buiten de gevangenis zette Winnie zijn strijd voort en ze werd een van de belangrijkste activisten van het ANC.

Door het werk van haar man voort te zetten legde ze de fundering voor de onderhandelingen tussen het ANC en apartheidsregering na de vrijlating van haar man in 1990. Zij had wel radicalere politieke opvattingen dan Nelson wat ongetwijfeld een rol heeft gespeeld bij hun echtscheiding en scheiding van politieke wegen. Tot haar dood bleef Winnie ongekend populair in de townships van Zuid-Afrika waar ze Mama Winnie genoemd wordt.

de Volkskrant ★★★
"Geen Winnie, the musical of biografisch, documentair theater dus, maar een associatieve trip en performance over Winnie Mandela, boegbeeld en heldin van de zwartevrouwenbeweging."

Scenes.nu ★★★
"Het slot imponeert het meest. De vrouwen staan op het voortoneel en zingen strijdlustig de sterren van de hemel. De energie-explosie knettert de zaal in."  

NRC ★★★
"De samenwerking tussen het Noord Nederlands Toneel, de Brusselse KVS, het makerscollectief Jr.cE.sA.r en negen vrouwelijke kunstenaars van kleur is een ware liefdesbrief geworden."

Het Friesch Dagblad
"Dear Winnie, is een statement, een eruptie van betrokkenheid, engagement, 100 procent energie en geldingsdrang in een indrukwekkende collagevoorstelling die binnenkomt."