Schouwburg Het Park heeft een bijdrage toegekend gekregen van het Kickstart Cultuurfonds om zich voor te bereiden op heropening in de nabije toekomst. Met behulp van dit fonds kunnen podia in Nederland die in financieel zwaar weer verkeren, toch de nodige aanpassingen realiseren voor een veilig en vertrouwd theaterbezoek binnen de 1,5 meter samenleving.

Directeur Roel Vente: “We zijn ontzettend blij met deze toekenning. Hoewel we nog niet open kunnen zijn, bereiden wij ons achter de schermen voor op de nabije toekomst. Om klaar te zijn voor de heropening en de 1,5 meter samenleving, moeten er meerdere aanpassingen worden gedaan. Tegelijkertijd zijn door de coronacrisis de financiële middelen beperkt. Dankzij de bijdrage van het fonds kunnen we nu nieuwe stappen zetten.” 

Optimalisering theaterbezoek in 1,5 meter samenleving

Eén van de stappen is een aanpassing in het kaartverkoopsysteem. Vente: “Sinds juli 2020 is het door de steeds wisselende zaalcapaciteit helaas niet mogelijk om bij het boeken van kaarten een zitplaats te kiezen. Hier komt verandering in: de komende periode kunnen bezoekers bij het bestellen van kaarten in ieder geval een zaaldeel kiezen. Op de avond zelf krijgen zij dan binnen deze gekozen sectie een zitplaats toegewezen. We hopen de bezoeker op deze manier tegemoet te komen.”

Ook worden de publieksstromen in het gebouw en de zalen geoptimaliseerd. Naast looplijnen, pijlen en bordjes blijven de entree en de foyer van Het Park een logistieke uitdaging waarvoor inzet van extra personeel noodzakelijk is. “Dit werd door het publiek als zeer prettig ervaren en we zij blij dat we deze werkwijze voort kunnen zetten,” vertelt de schouwburgdirecteur. Ook in de theaterzalen vinden aanpassingen plaats. “Dankzij de bijdrage van het fonds kunnen we na een proefperiode de succesvolle nachtclubsetting in de Othellozaal nu met professioneel meubilair realiseren en de zaal een warme uitstraling geven.”

Tevens wordt het backstage gedeelte van de schouwburg niet vergeten. “Cast en crew moeten zich uiteraard ook veilig en met 1,5 meter afstand door het gebouw kunnen bewegen. Nu zij in verband met de beperkte zaalbezetting vaak twee voorstellingen op één avond spelen, is een artiestenfoyer waar iedereen zich op een veilige manier kan ontspannen misschien wel belangrijker dan ooit. Het spreekt voor zich dat wij ook hier de nodige aanpassingen doen.” 

Aanmelden voor voorstellingen

Hoewel het nog onzeker is wanneer het theater weer open mag, is het voor bezoekers sinds begin maart mogelijk zich aan te melden voor voorstellingen, zonder direct kaarten te kopen. “Dit biedt een stukje zekerheid voor het geval de voorstelling helaas toch verplaatst of geannuleerd wordt.” Bezoekers die zich hebben aangemeld voor een voorstelling, krijgen zodra de voorstelling definitief door gaat, persoonlijk bericht. Kijk voor meer informatie en het programma op www.hetpark.nl.

Kickstart Cultuurfonds 

Het Kickstart Cultuurfonds werd in de zomer 2020 opgericht op initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation, samen met een groep private cultuurfondsen en het ministerie van OCW met als doel om snel financiële ondersteuning te bieden aan culturele instellingen die door de coronamaatregelen in zwaar weer terecht zijn gekomen. Kijk voor meer informatie op kickstartcultuurfonds.nl.