Deze verhalen moeten verteld worden

Met de laatste de klanken van de Last Post op de Gerard Veldmanbrug te Rustenburg wordt de stilte van 2 minuten doorbroken: "Maar hoe zat het nu precíes opa?" is de vraag die een boeiend schouwspel aan geschiedenis ontketent.

In het kleine en ogenschijnlijk rustige dorpje Ursem blijken de bewoners lang niet altijd te doen wat door de bezetter verlangd wordt. Wanneer de avond valt, maakt het leven van alledag plaats voor duistere activiteiten. Iets kleins kan het verschil maken tussen leven en dood en terwijl goed en slecht mijlenver van elkaar verwijderd lijken te zijn, is het soms niet van elkaar te onderscheiden.... De nacht van 10 op 11 oktober 1944 wordt een fatale nacht door de Slag bij Rustenburg. Voor sommigen betekent dit hun einde, voor anderen pas het begin van de ellende...

WESTFRIESE HELDEN - is gebaseerd op ware gebeurtenissen rondom onderduikers en verzet in West-Friesland zoals de wapendroppings in Spanbroek en Wogmeer, de Slag bij Rustenburg en het drama op boerderij Houtlust.

Tijdens de oorlog is er dicht bij huis veel gebeurd. Verzetsgroepen hebben zich vol overgave ingezet voor ons vaderland. Deze relatief onbekende, lokale en moedige verzetshelden spelen een belangrijke rol in deze voorstelling.

Op initiatief van stichting HB Inspirations en gebaseerd op onder andere gebundelde verhalen van de Historische Kring Ursem brengt projectkoor INSPIRATIONS onder begeleiding van Martijn Bos de indrukwekkende historie tot leven.

Meer informatie, ga naar de site van Westfriese Helden.