De toekomst van de gezondheidszorg in Nederland

Tijdens de coronacrisis gaf Marcel Levi leiding aan zeventien ziekenhuizen in Londen en stond hij zelf ook als arts op de intensive care. Sinds 2021 is hij voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) waar hij als zijn belangrijkste taak ziet de impact van wetenschap te vergroten en meer geld te laten gaan naar wetenschap. Want de nadruk op wetenschap, kennis en innovatie is de allerbeste manier om Nederland verder te brengen.

Hij is hoogleraar geneeskunde en internist en zeker geen doorsneedokter. Hij werd driemaal uitgeroepen tot beste internist van het land. Hij bestuurde het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (voorheen AMC) en hij bereidde de fusie met het VUmc voor. Elsevier riep hem in 2016 uit tot Nederlander van het jaar vanwege de manier waarop hij dit ziekenhuis bestuurde. Marcel Levi publiceerde ongeveer 750 wetenschappelijke artikelen, is lid van de Koninklijke Academie van Wetenschappen en de Royal College of Physicians en stond een nier af aan een onbekende. Marcel Levi is een man van de praktijk, nog steeds werkt hij anderhalve dag per week in het ziekenhuis. Hij schreef het boek Artsen met verstand van zaken (2016) en Besturen in een doktersjas (2017) en heeft een wekelijkse column in Het Parool en een maandelijkse column in HP/De Tijd.

In dit theatercollege deelt hij zijn visie op de gezondheidszorg in Nederland. Hoe houden we de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar in de toekomst? Welke lessen kunnen we trekken uit 18 maanden coronapandemie?

Hij deelt zijn leiderschapslessen, gebaseerd op zijn jarenlange ervaring als arts, professor en bestuurder. Hij legt de nadruk op behoud van de menselijke maat. Hoe creëer je een organisatiecultuur waarin talent zich kan ontplooien, innovatie vanzelf gaat en mensen het beste uit zichzelf halen? Daarnaast waarschuwt hij voor subspecialisatie en benadrukt hij de noodzaak van een drastische reorganisatie van de zorg. Door medici zelf, wel te verstaan.

Hij gaat uit van de kracht van ‘professionals in the lead’ en wat hem betreft mag er in onze ziekenhuizen meer totaalvoetbal gespeeld worden in plaats van het gebruikelijke cattenaccio. En winnen is belangrijker dan meedoen. Resultaat is belangrijk. Waarom zou je tevreden zijn met een 6 als je ook een 8 kunt halen? Je moet iets bereiken in het leven. En bovenal: Denk eens buiten de box!

Marcel Levi maakt complexe zaken simpel en is niet te beroerd zich uit te spreken over misstanden. Dit theatercollege is net als zijn columns: goed onderbouwd en ongezouten.

Na afloop van het theatercollege vindt een Meet & Greet met Marcel Levi plaats.