Meivakantie speurtocht

Open Google Maps en volg de speurtocht vanuit huis of in de buitenlucht!

START: Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik.

VRAAG 1: Dit museum laat ons de geschiedenis van de stoomtram in Nederland zien. Uit welk jaar komt de spoorlijn tussen Hoorn en Medemblik waar de stoomtram rijdt? 

Vervolg route: Steek het spoor over tot je op het stationsplein komt. Hier ga je rechtdoor de stationsweg in tot je langs de veemarkt komt. Bij Restaurant ‘Olijf by Danos’ ga je de hoek om, de baanstraat in. Deze loop je uit tot je bij een vijfsprong komt, neem hier de eerste weg rechts en je bevind je bij de volgende locatie.

VRAAG 2: Je staat nu voor Muziekschool Boedijn. Muziekschool Boedijn heeft al heel veel kinderen en volwassen begeleid in het aanleren van een instrument, het samen muziek leren maken en het voor het eerst op een podium staan. Hoeveel blaasinstrumenten kun je leren spelen bij Boedijn?

Vervolg route: Blijf de Noorderstraat volgen tot je het Koepoortsplein hebt bereikt. Blijf hier rechtdoor lopen tot je langs het water kunt lopen (satelliet view). Hier komt je uiteindelijk terecht bij de Mariatoren voor de volgende vraag.

VRAAG 3: De toren is in 1508 in de stadsmuur gebouwd, op het terrein van het Mariaklooster. Hieraan heeft de toren ook zijn naam te danken. Weet jij waar deze toren oorspronkelijk voor werd gebruikt? 

Vervolg route: Blijf langs het water gaan tot je bij een kruispunt aankomt. Sla hier de hoek om, richting het centrum van de stad. Uiteindelijk kom je wederom bij een kruispunt. Loop Onder de Boompjes tot je bij Theater Het Pakhuis bent voor vraag 4.

VRAAG 4: Theater Het Pakhuis is een vrijwilligersorganisatie waar voorstellingen te zien zijn van ervaren theatermakers en van liefhebbers die hun eerste stappen zetten op het podium. Dit gebouw was, zoals de naam al zegt, ooit een pakhuis. Wat is er hierdoor aan de hand met de vorm van de theaterzaal? 

Vervolg route: Keer terug naar het kruispunt en loop over het water langs Vocal Center (waar je zanglessen kunt volgen) en ga daar de Weeshuistuin in. Deze straat loop je uit tot je bij Talenten Theater uitkomt voor de volgende vraag.

VRAAG 5: Talenten Theater is een theaterschool voor iedereen die de magische wereld van het theatervak zelf wil ontdekken. Dit prachtige gebouw had vroeger een andere functie. Weet jij welke?

Vervolg route: Blijf je weg rechtdoor vervolgen tot je op de Roode Steen bent. Hier bevindt zich het Westfries Museum waarover de volgende vraag gaat.

VRAAG 6: Het Westfries Museum is gevestigd in het oude Statencollege, een statig Rijksmonument. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw. Het museum heeft onlangs een nieuw, en populair element toegevoegd aan de beleving. Weet jij wat dit is?

Vervolg route: Loop richting het Westen naar de haven. Ga de haven voorbij tot je bij Oostereiland bent aangekomen.

VRAAG 7: Bij Cinema Oostereiland kun je prachtige films kijken en een lekker hapje eten. Dit was in de Tweede Wereld Oorlog wel anders. Als wat werd dit gebouw toen gebruikt?

Vervolg route: Loop terug via Achter op Het Zand en Visserseiland. Blijf de route volgen tot je op de Westerdijk loopt. Daar kom je uit eindelijk uit bij ons mooie theater: Schouwburg Het Park. Beantwoord hier de laatste vraag!

VRAAG 8: Het Park is een theater voor professionele podiumkunsten, regionale amateurgezelschappen, leuke popconcerten en grote feesten in de regio West-Friesland. Helaas door het coronavirus kunnen er geen voorstellingen spelen en zijn we dicht. Via welke naam bieden we je toch de leukste theatertips voor thuis?

Veel succes en plezier!