Klimaatdebat in documentair theater

De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen zijn overal ter wereld aan de orde van de dag. Wat kunnen we doen om het tij te keren?

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms en buurmannen zodra er tijdens het kerstdiner over klimaatverandering gesproken werd. Welke beelden, argumenten en retoriek zorgen er voor dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem?

Voor elke stem in het klimaatdebat schreven Anoek Nuyens en Rebekka de Wit een pleidooi. In 'De zaak Shell' komen al die stemmen samen. Aanleiding is de echte rechtszaak die de onafhankelijke NGO Milieudefensie aanspant tegen Shell. De oliegigant is verantwoordelijk voor een enorme uitstoot aan broeikasgassen: twee keer zoveel als heel Nederland bij elkaar. Inzet van de zaak: Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Milieudefensie roept burgers op zich aan te sluiten als mede-eiser in een deze zaak. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. In het theaterstuk 'De zaak Shell' zien we hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij.

Waarschijnlijk beslist de rechter pas over een paar jaar. Ondertussen wordt de winnaar van het publieke debat bepaald door degene die zijn rol het beste heeft voorbereid. En dat is het doel van deze theatervoorstelling: Anoek Nuyens en Rebekka de Wit geven het publiek een ultiem pleidooi, zodat iedereen zijn of haar eigen rol in het klimaatdebat beter kan begrijpen en beter kan spelen. Want de wereld is in handen van degene met de beste tekst en het strakste kostuum.

De Theaterkrant
"De Wit en Nuyens laten ons zien hoe verstikkend de milieucrisis is en bieden ons een heel klein beetje ademruimte."

logo NTMM.png

Corona informatie

Uiteraard volgt Het Park de richtlijnen en voorschriften van het RIVM. Daarom vinden de voorstellingen plaats in een intieme, kleine setting en aangepaste zaalcapaciteit. Tevens werken wij met tijdsloten waarin u het theater in alle rust binnen kunt gaan. Uw toegewezen tijdslot vindt u in de servicemail die twee dagen voorafgaande aan de voorstelling verzonden wordt.

Uw pauzedrankje wordt in deze periode een drankje to-go dat u vooraf bij de horeca kunt ophalen en mee kunt nemen in de zaal. Wij vragen u om u aan de richtlijnen en voorschriften te houden om uw eigen en ieders veiligheid te waarborgen, en er samen voor te zorgen dat Het Park open kan blijven. Wilt u meer informatie over hoe Het Park omgaat met COVID-19, dan kunt u op onze corona-informatiepagina terecht.

Toegewezen zitplaats

Op uw tickets staat geen rij- of stoelnummer óf deze komen te vervallen. Uw zitplaats(en) worden door onze medewerkers in de zaal toegewezen. Als u twee of meer kaarten koopt, gaan wij er vanuit dat u naast elkaar kunt zitten. Als u niet naast elkaar kunt zitten, verzoeken wij u apart kaarten te kopen.